Monday, 28 December 2009

Happy Day with Thaqif and Arif

Meluangkan masa bersama kanak-kanak memang dapat menghiburkan hati
biar penat itu ada tetapi lega di hati hanya kita yang tahu..
Selepas christmas hari tu pada 26th Dec 2009
aku sempat ke kota keriangan Genting Highland..

Actually Nina my friend nak bawak anak buah dia pergi berhibur
sebelum mereka pulang ke Sudan. So Genting Highland tu jadi pilihan
cuma kami tersalah pilih, sebabnya time cuti sekolah ni orang ramai giler!~



You can see picture above..
haa beratur untuk naik ke puncak and turun ke puncak dengan guna skyway pun sejam lebih..
and we only play one game..
aper ntah namanya then hujan so we lepak kat indoor jer la..
sempat masuk snow world snappy here and there..


Nina, Thaqif, Aiman and Arif
Hehe kena paksa budak-budak makan dulu..
end up uncle yang hbskan makanan tu kan? hehe


Asyik tol mereka berdua ni duk tengok orang wat performance..



Starbucks Time!!~


Sedang menanti nak ke snow world..
So uncle haqq and Arif..
ariff said " i want to drink coffee"



Masa untuk pulang..
menanti bas tiba..


Thanks untuk Nina and Aiman sebab ajak join sekali.. then I'm so happy lepak with budak berdua tu, mereka sgt bijak. Thanks also for Starbucks stamp.


p/s: Rumusan 2009 entah sempat wat or x.. =)

Monday, 21 December 2009

3 Hari 3 Tempat Berbeza

Isnin, hari semua orang rasa malas nak memulakan kerja, nak mula belajar dan segala-galanya, tambahan pula untuk bulan ni setiap kali jumaat mesti cuti. So 3 hari cuti untuk setiap minggu, tapi aku memang tiada kelas pada hari jumaat so memang aku cuti 3 hari setiap minggu.. hehe. Ini cerita yang telah berlaku.

Bagi menyambut seruan
YES
aku pun menghabiskan hari cuti aku di tempat yang berbeza
al maklumlah duit baru masuk tapi skank dah tinggal half
tapi insyaAllah masih dalam bajet yet.
Skank tinggal untuk spend dengan kawan-kawan plak.

Jumaat
One Utama~
di ajak zaki katanya nak menonton avatar
tapi malangnya no seat.
So end up kami shopping
seriously last semester save giler and aku memang xshopping
so this time i wont let it go just like that.
Grab 3 t-shirt and baru terfikir it is not suitable for class
so okeyla mungkin untuk layparking later..
yang penting Zack yang shopping sakan..


Sabtu

Sg Wang + Lot 10 + Pavillion~
naik lenguh kaki berjalan di 3 tempat sekali gus
but then still have fun and enjoy the moment..
Zack still paling atas untuk ranking orang paling banyak shopping.
I just bought 2 shirt for class.
Dinner at murni, ss2..
then balik tidoe.. memang dah exercise sangat jauh!!~
turun beberapa kilo then pas makan naik balik
huhuhu


Ahad
KLCC
Niat just nak gi tukar modem and settlekan bil handphone
plus nak change to prepaid since year 2010 is a tough year for me..
so yang mana leh berjimat so berjimat la kan..
So settle kat situ and tukar modem baru i have to pay rm100
and have 1 year contracts.. Since malas nak fikir sangat amik jer la..
then tengok wayang citer Storm worrior..
for me besh giler!!~
Nope just besh!!

So itulah cerita hujung minggu aku yang penat tapi enjoy.. tapi merasalah pastu aku terlupa study for quiz, lambat submit assignment and etc.. OMG!!~! but then semua settle..thanks to all my lecturer..

p/s: bila kita ikhlas akan sesuatu, insyaAllah jalannya akan dipermudahkan..

Saturday, 19 December 2009

Minggu Kedua

Menjejaki kembali sebuah kehidupan yang aku kira penuh dengan corak yang kadang kala sukar ditafsir dengan mudah tetapi perlu akal yang matang untuk menilai akan sesuatu yang buruk mahupun baik. Jangan mudah membuat kesimpulan akan sesuatu yang terjadi tanpa mengetahui sebab dan musabab kenapa ianya berlaku, kerana jika tersilap langkah besar malu yang akan ditanggung kelak. Jangan pula meletakkan ego di satu tahap yang akan membuatkan kita mendabik dada dengan apa yang kita ada tanpa memikirkan bagaimana ianya ada untuk kita.

Merepek sekejap, maaf yer. Sekarang nak kata aku busy sangat tak juga tetapi setiap kali nak update blog aku kehilangan idea dan cerita. Biar banyak “drama” yang berlaku di sekitar aku namun tak bisa juga aku nak coretkan disini secara langsung kerana banyak hati yang perlu aku jaga, banyak persoalan yang berpusing dikepala aku ni, tetapi biarlah mereka yang terlibat selesaikannya sendiri.

Minggu ni aku sempat lunch dengan rakan-rakan dari satu department aku. Itupun setelah dipaksa untuk sertai mereka. Aku sebenarnya tak pernah lunch dekat ngan fakulti, aku lagi suka tapau makanan and makan kat bilik depan pc aku, bukanlah aku ni xmahu bersosial Cuma ruang masa yang sikit itu bisa untuk aku berehat sebelum memulakan kelas pada sesi tengahari. Tapi aku tetap enjoy bila berkumpul macam tu, best sebab semua macam sekepala then senang nak borak.

Aku dapat rasakan ada yang tak kena dengan kawan-kawan aku, so aku mula jadi tukang busy body bertanya itu dan ini. Maklumlah dah satu uni even bukan satu fakulti dengan aku tetapi mereka tetap kawan aku yang sering bersama aku time main bowling, tengok wayang dan juga karaoke. Lagipun makin tua kita sepatutnya makin matang dalam menilai bukan makin buta hati. So sebab aku dah diheret sama dalam kes kawan aku ni, so akupun minta penjelasan. Lepas dengar and compare dengan apa yang aku perhatikan. Sebenarnya kedua-duanya ada kelebihan dan kekurangan, adatlah kita manusia ni tak perfect. So muhasabah lah diri kita tu then cuba tengok baik sangatkah kita? Mampu ke kita melakukan sesuatu tanpa pertolongan kawan kita tu? Sebenarnya dah nama siswa dan siswi gunalah otak tu, jangan hanya belajar tetapi tak diaplikasikan pada kehidupan kita sendiri.

Uiks baru perasan kita dah di penghujung tahun 2009,

Cepat btol masa itu berlalu, dan banyak juga perkara yang telah terjadi sepanjang tahun 2009. Ada yang gembira ada yang sedih dan ada juga yang pahit untuk ditelan tetapi ianya menjadi memori 2009. Nanti la kalau ada kesempatan akan aku buat entry rumusan untuk tahun 2009.

Sekarang ni aku kira aku tak bermusuh dengan sesiapa mahupun ada bergaduh dengan sesiapapun, Alhamdulillah semuanya selesai sebelum tahun 2010 menjelma. Aku gembira dengan itu, kerana aku sebolehnya tak mahu ada masam muka dengan teman-teman aku.

p/s: Sudah dapat menerima ketentuan itu, moga Dia bahagia dengan apa yang dia mahukan.

Saturday, 12 December 2009

Teater Natrah

Maria Hertogh atau Natrah menjadi bualan masyarakat tempatan tak kala teater tentang Natrah sedang di pentaskan di Istana Budaya sehingga 13 December 2009. Aku baru selesai menonton teater tersebut dengan Nina, Zul dan Mimi..

Siapa natrah? tak pernah aku ketahui.. namanya tak pernah ada dalam buku sejarah peradaban dunia mahupun sejarah malaysia ketika aku ambil subjek itu di tingkatan 4 dan 5. Yang menarik minat aku untuk menonton teater ini adalah disebabkan pelakon-pelakonya serta pengarah yang sangat aku kagumi iaitu Erma Fatima..

Sedikit pemahaman aku tentang natrah..

Seorang anak kecil yang berketurunan belanda diserahkan kepada keluarga angkat untuk dipelihara seketika kerana ibu anak kecil itu mengalami kesusahan kerana suaminya menjadi tawanan perang.

Anak kecil yang diberi nama Maria Hertogh atau Natrah ini dibesarkan oleh keluarga melayu islam di Kemaman Terengganu.

Isunya timbul bilamana keluarga kandung mula mencari anak mereka yang akhirnya di kesan di kemaman dan membawanya ke Singapura.

Perebutan natrah di antara keluarga kandung dan keluarga angkat menjadi kontroversi kerana kedua-duanya punyai agenda tersendiri. Agama menjadi sebab dan musabab kenapa ianya menjadi begitu sensitif.

Persoalan dan kenyataan dari teater ini:

- Kenapa kata berlaku di kemaman tetapi dialek tempat tersebut tidak kedengaran.

- Sangat suka dengan monolog Sofea Jane, Adelaine ibu Natrah, Che Aminah.

- Remy ishak, motif menyanyi?

- Pergerakan dari kecil hingga besar sangat pantas..

Tahniah buat Erma Fatima, teater natrah ini tidak panjang meleret simple and tetapi penuh makna untuk dihayati. Konsep orang melayu yang bila dah terhantuk baru nak bersedia, bila dah diusik mula melenting. alpa dengan kesenangan yang ada. Apepun aku suka dengan teater ini.. =)

Thanks untuk nina susah from start till malam tadi.


p/s; sorry detail about natrah u can google it by yourself.. =)

Friday, 11 December 2009

Semester Baru ..

Lega hati ini bilamana semua proses tambah dan buang selesai di lakukan. Semester baru kini bermula, ramai wajah-wajah baru kat kuliyyah mahupun sekitar kampus. Mana semua batch aku? Baru la aku terasa tuanya aku kat uia ni. Sepatutnya aku akan grad semester ini, tetapi dek kecuaian yang di lakukan setahun aku kena extend, jadi insyaAllah april 2011 tamat lah pengajian aku di sini. Ada lagi 2 semester yang aku kena hadapi, hanya DIA sahaja yang tahu betapa aku tertekan dan kadang-kadang langsung tak gembira.

Mana taknya tengok kawan-kawan yang sebaya ada yang dah bekerja, melancong sana sini.. aku pula masih ke kelas menuntut ilmu dan masih juga di bawah sponsor fama dan ptptn. Moga semester ini aku kuat dan dapat hadapinya dengan tenang. Selalu berfikiran positif dan jangan dilayan sangat yang negatif tu.

Result semester lepas tidak memuaskan malahan menghancurkan aku sendiri. Kerana aku yakin dengan apa yang aku lakukan akhirnya keputusan yang diumumkan membuatkan aku menangis tanpa henti. Muhasabah diri agar cerita lalu tak berulang lagi. Pada kawan-kawan yang khabarnya nak berputus-asa, renungkanlah tanggungjawab kalian di sini belum selesai, ingat apa yang kita impikan tak kala offer letter berada di tangan sehingga ke hari ini. InsyaAllah semangat itu datang kembali..

aku kuat kerana mereka adalah keluargaku..


Blog ini bukan untuk menagih simpati, sekadar berkongsi pengalaman diri.. agar yang baik di jadikan ingatan yang buruk dijadikan sempadan..


Monday, 7 December 2009

Debat di UM.. and Shopping

Royal Debate 09' diadakan di UM setelah UIAM menjadi tuan rumah pada tahun lepas. Aku bukanlah orang yang arif dalam bidang perdebatan untuk aku memberi komen secara total. Aku pergi pun hanya untuk menyokong kawan-kawan yang bertanding. Itupun aku hanya sempat lihat pusingan suku akhir dan separuh akhir, ketika pusingan awal berlangsung aku masih di Kelantan..

Mungkin rezeki UIAM untuk menang masih belum tiba, kali ini baik pasukan utama mahupun muda, perjuangan mereka terhenti di separuh akhir.. Kedua-duanya dikalahkan dengan usul " F1 Satu Malaysia Satu Pembaziran". Yang muda kalah di tangan UTP dan yang utama kalah di tangan UKM..

Untuk pasukan Junior, Ismail, Radzi, Aiman dan Amalina.. tahniah mara ke separuh akhir.. all the best untuk next tournament..

Untuk pasukan Senior, Husna, Kajol, Izat dan Auzan.. tahniah juga untuk kalian.. mungkin rezeki untuk uiam menang belum tiba.. mungkin ada hikmah disebalik yang terjadi.. mungkin pahitnya sekarang manisnya kemudian.. kita hanya merancang.. DIA yang menentukan.

On the way balik aku ketiduran dalam kereta.. penat.

p/s: uiam masih penganjur terhebat.. =)

.......

Malam nya pula aku ke Carrefour Wangsa Maju, beli pape barang yang patut untuk digunakan kerana semester baru kini bermula. Konsepnya beli tetapi cari barang yang harganya berpatutan.. Bukan kedekut tetapi berjimat mana yang patut. =)

Okeyla..

off..

New Moon biler aku mau nonton ni..


Wednesday, 25 November 2009

Kampungku!!

"Aku Bukan Billy Milligan" seharian suntuk aku baca buku novel yang ditulis oleh Norhayati Ibrahim. Sebenarnya setiap kali cuti sem inilah kerja aku. Buka almari and pick any novel that i want to read. Since both of my sister ni memang collect novel. End up mag's yang aku beli pun masih belum terusik..

Seharian jugakla tak nampak sinar matahari kat sini since hujan jer dari pagi hingga ke malam. I'm lucky tempat aku duduk ni x banjir. Besh gak hujan-hujan ni, jimat eletrik sebab kipas memang x on.

Semalam aku tiba kt kampung aku ni, kol 10.30 malam. Alhamdulillah sepanjang jalan tu hujan tapi tak banjir.. Cuma jalan yang teruk giler tu memang terpaksa bersabar la.. Since aku pun x leh drive malam and my friend pun tak harapkan aku drive keta dia, so dia drive la sesorang. hehe thanks dude, at least aku bercakap from gombak till pasir mas, so xde la u bosan kan? hehe

Thanks gak to my goodfellas sebab sepanjang perjalanan tu mereka sms and call tanya khabar and keadaan.. yerla mesti korang jeleskan kalau kami dapat main air banjir kat tengah-tengah jalan??

Haa kepulangan aku juga diiringi dengan seribu persoalan ~ aku dapat panggilan dari seseorang yang dah agak lama mengjauhkan diri dia dari aku.. Yup aku happy tapi speechless.. Entah banyak yang aku fikir.. Nampaknya cuti kali ini yang bisa buat aku relax tapi jadi sebaliknya..

DRAMA?

Everyday terjaga, benda paling buat aku gusar.. ialah pasal result exam.. Only Allah s.w.t. how i feel.. Seriously.. cuak giler.. but then tenangkan hati jer la..

Waaarrgghhh NEW MOON!!~ can't wait to watch this movies, tengok chanel E! siap review lagik pasal citer ni.. Adoi!!

Okie dokie ~

p/s: aku tidak mengerti, tetapi aku mungkin bisa memahami!!~

Friday, 20 November 2009

Pisau Cukur di tahun 2012

Sana sini kalut bercerita tentang 2012, apa specialnya tahun itu? Masih menjadi persoalan kepada mereka yang terlampau memikirkannya. Aku berpeluang untuk menonton filem itu di pawagam semalam, itupun selepas ajakan Daia dan Wan. Aku langsung tak berminat untuk menonton filem sebegini kerana sudah pasti apa kesudahnnya.

Ketika cerita itu berlangsung, hanya kami bertiga yang duk gelak. Kerana banyak yang kelakar di pandangan mata kami. Baiklah secara ringkas cerita 2012 menceritakan kepada kita apa yang berlaku di kerak bumi yang menyebabkan pemanasan yang melampau dan akhirnya pergerakan di kerak bumi menghasilkan tsunami yang lagi besar dan kuat dari apa yang kita pernah lihat di Acheh.




Dalam movie ni, kita dapat lihat bila masanya tiba manusia mula mencari jalan untuk selamatkan diri, walhal telah terang bersuluh bahawasanya tiada jalan yang akan kita temui selain mati dan menghadapi hari kiamat itu sendiri. Yang kaya di beri peluang untuk terus hidup, yang miskin pula ditinggal kelemasan. Itulah dunia hari ini.. Dalam cerita ni ada good point yang kita patut lihat, tetapi jangan pula ada yang taksub dengan tahun 2012 itu sendiri kerana lain pula jadinya.. Tiada siapa yang tahu bila kiamat itu akan tiba, tetapi yang kita patut tahu Kiamat itu memang ada dan ianya pasti tiba..

Faqir!! tetiba kan? Oh My Gucci, Oh My Prada, Jimmy Choo!! hehe semua itu tentang pisau cukur. Sebetulnya aku lagi ingin menonton filem ini kalau dibandingkan dengan cerita 2012, then finally aku sempat and berpeluang tengok cerita ni. YeaY!! Aku dah jadi peminat fazura since tonton few film and drama yang dilakonkan oleh beliau. Cerita ini simple and santai itu sahaja yang aku dapat katakan.




Pisau cukur pula ada kekuatannya tersendiri, bukan lawak yang bodoh tetapi masih mampu mengundang gelak tawa aku. Intan dan Bella merupakan gadis yang bercita-cita untuk berkahwin dengan jutawan demi masa depan yang terjamin, itu kata mereka.. Soal aku "anda yakin jutawan itu mampu menjamin masa depan anda?". So di atas kapal itu bermulalah cerita mereka. Yang penting dalam mengejar kekayaan mereka lupa nilai sebuah kehidupan, maksud aku untuk mencari kebahagiaan dan kepuasan pada hati dan diri sendiri.



Kadang-kadang kuman di seberang laut kita nampak, gajah di hadapan kita tak nampak, itulah kesudahan yang aku nak wat. Louis Vutton!!~

thanks Daia and Wan !!~

Saturday, 14 November 2009

3 paper's DONE!!

Cerita bakar kerusi stadium serta memusnahkan harta benda awam di piala malaysia lagi banyak diceritakan dari kisah perlawanan akhir piala malaysia itu sendiri. Yup aku bukan minat bola pun, kekadang langsung tak faham bila orang bicara pasal bola. Tapi untuk beberapa big game macam world cup, and piala malaysia ni aku amikla tahu. Benci, meluat, sakit hati, sedih dan malu melihat telatah mereka yang aku klasifikasikan sebagai tidak bermaruah dan tidak bertamadun ni. Kesannya yang tidak bersalah menanggung malu, yang terlibat perlu membayar denda dan sebagainya. Sepatutnya kita berbangga kerana setelah lama pasukan cik siti wan kembang gagal ke peringkat akhir, akhirnya tahun 2oo9 mereka berjaya ke pentas akhir. InsyaAllah mungkin tiada rezeki di tahun ini, tahun depan tiada siapa yang tahu. Ingat menang kalah adat bertanding, semangat itu perlu ada untuk menghargai mereka yang berpeluh di atas padang mengejar sebiji bola untuk kepuasan masing-masing di samping menaikkan nama pasukan dan negeri. Setidak-tidaknya mereka lebih baik dari yang membazir masa dan sebagainya. Tahniah pasukan Negeri Sembilan, kalian layak menang malam tu.. Untuk pasukan cik siti wan kembang, next year ada lagi..


Alhamdulillah sepanjang tidak berupdate ni aku dah selesaikan 3 paper exam so tinggal lagi 1 paper selasa ni. Semester ni sedikit pelik bila malam sebelum exam aku akan sakit dada and sehingga sukar nak bernafas. Selalunya aku fikir positif, tetapi negatif tu still ada. Paper Complex Analysis and Differential Equation adalah paper paling aku risau, malam tu aku lost.. latihan yang buat sebelum ni semua aku gagal jawab balik, tapi syukur sangat esoknya aku okey and semuanya tenang.. Thanks to both of my sister who cheer me up and support me, also my dad.. Mom even you are not around but i know you always be with me.. and saper lagik kalau bukan kawan-kawan..

Next paper selasa ni!!~ 8 topic kena cover dan memorize.. all the best
Untuk yang pertama kali ke blog ini selamat datang..
Untuk kenalan baru di facebook dan blog i do appreciate all of you..

Mengadulah pada pencipta kerana DIA Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui..

Saturday, 7 November 2009

Hok Mano Sa?

Weh kali ni aku nok kecek dale loghat kelate pulok. Bakpo? Sebabnyo male ni Kelate nok lawe negeri sembile di stadium putro bukit jalil. Agok-agok la hok mano pok pok mu sokong? pastu agok jugok hok mano leh mene? Aku tengok rama sunggoh dok-dok ni hok nok gi sano. Aku pulok jenih hok tok minat bola-bola ni, jadi tok tengok pun tok sero rugi la, cumo keno jugok amik tahu lamoke orghe kato aku ni outdated. Kabanya saing aku hok duk batu pahat pun turun nok kelih jugok bola ni, padahal pok pok dio ado perekso lagi. Harapenyo supayo kelate mene la kali ni, mugo lamo doh tok masok final piala malaysia ni. Jadi hok mano takdop khijo ae nok buat tu, gi la belako tengok bola ni stadium male ni..

~
Macam ne? aku mengaku fasih loghat kelate kalau dalam pertuturan tetapi bukan dalam penulisan yer. Alhamdulillah, semalam first paper aku dah settle. 3 jam jam untuk paper decision science tu memang tak cukup. Nak kata aku down tak jugak, sebabnya aku dah usaha and agihkan masa sebaik mungkin. The rest aku bertawakkal jer la. Next paper will be on 10/11. Okey. Have a great weekend. =)

p/s: -

Monday, 2 November 2009

Exam punya Cerita

Hitam putih kehidupan ku~ tetiba mood lagu Sheila Majid datang kan? Pic di atas ni aku mintak kawan aku snap since malam tu aku duk get ready nak tangkap gambar untuk resume for my internship. Akhirnya pic yang mengarot ni lagi banyak dari pic untuk resume and aku pun aper lagik duk main edit la pic ni..

Orang pesan kat aku, "wan lupakanlah and focus on your study.. the rest biar masa tentukan". Tapi sehingga kini, aku still teringat everything memang ianya akan spoiled mood aku even time tidur aku pun terganggu. But that's the fact so i will accept it la, cuma kesal itu keputusan yang aku sendiri langsung tak faham.

Uiks untuk kekawan yang aku tak reply msg masa korang wish few days ago jangan duk cakap aku sombong plak, sebetulnya aku sangat serabut with all the assignment and project so topup handphone pun x. Aku menghargai each sms yang aku terima and ianya membuatkan aku gembira dan rasa dihargai okey =)

Cerita goodfellas aku plak, si Aiman kat sarawak, si lut kata sedang hanimoon, Nayie and Nazmie plak dah start exam and ni final sem korang goodluck!! and Afif plak dah posting ke Negeri Sembilan, felda palong katanya. Aku plak pun nak hadapi final exam yang berbaki 3 hari lagi. So di kesempatan ini.. Aku mohon maaf kalau ada terkasar bahasa, ataupun perlakuan aku yang korang tak senang or anything yang ada kaitan ngan aku. Wish me Luck!!

p/s: x sabar nak habis exam and cuti!! nak rehat nak lupakan semuanya!!

Sunday, 1 November 2009

It's story on my birthday =)

Date: 30 October 2009

It will be short story about my birthday, so that i can remember it for the future. =)

Alhamdulillah, aku dah 23 tahun officially. Seminggu sebelum my birthday ada jer benda yang terjadi buat aku stress and tension. 12.01 mid nyte aku senyum sesorang tengok luar tingkap and syukur sebab masih diberi peluang dan nikmat untuk merasa dan melihat semua keindahan dan ciptaan yang Maha Esa.

Pagi-pagi lagi dah terjaga sebab on that day we have to submit our assignment before friday prayer. Sebab soalan yang diberikan tu susah so semua orang tak siap and mencari source untuk wat. End up kol 12.15 i call rissa and dia cakap di kat meeting room datang segera kalau nak copy.. So aper lagi ramai-ramai ke meeting room tu duduk macam ada kelas and copy assignment ramai-ramai. Boleh dikatakan satu kelas berkumpul kat situ, seronok plak bila ingat balik.

Balik jer dari solat jumaat, aku balik tido.. since xde kerja dah nak kena wat. Then dapat call dari Aiman tanya nak join makan-makan x, so i just said okey. So lepas asar diaorang sampai and terus ke OU. Kebetulan Awang ada balik bercuti dia pun ada sekali, pusing-pusing kat OU sambil diaorang settlekan kerja diaorang and cari barang sikit. Then lepas isya' all of us went to Bubba Gump kat the curve. We have our dinner kat situ.. Should i call it as my birthday dinner?? Best gak makanan dia. Yummy!! Balik uia 5 minute before 12pm..

Thanks to Aiman, Nina and Awang yang banyak bunjer malam tu. Bila plak aku nak bunjer ko xtahula kan. InsyaAllah but at that time i think u will richer than other's. Hehe.

Thank u so much for those who wish through sms, wrote on my wall at facebook, comment at friendster. Even just simple wish but it is meaningful and i am happy with that =) InsyaAllah i will try to create one entry for the wishes.. =) thank you thank you thank you!!


Tuesday, 27 October 2009

Uiks it's new from me..

Elop!!~

Kawan-kawan,
please add me to my new ym id:

nichhaqq

if you want la.
Kalau xnak, tidak juga di paksa.
I have to change it to this ym id since i can't remember my old ym id password.
Selama ni dah tersave di ym itu sendiri,
malangnya tadi kawan aku guna and lupa plak unmark that remember password
sudeyh

Once again my new ym id:

nichhaqq

Friday, 23 October 2009

AL- Fatihah

"Kak Yah dah tiada" itulah sms yang aku terima bila bangun dari tidur pagi tadi. Terkejut aku bila dengar news tu. Seriously i feel blur then keep memorize back everything about kak yah since i know her. Short story about her..


Kak Yah ni Staff tetap kat Koperasi Smksis. Orangnya kecil molek dan sudah berumah tangga. Meninggalkan 6 orang cahaya mata. Alumni Red Crescent Society sekolah.. Aku kenal arwah since aku mula belajar kat sekolah smksis then rapat bila aku duk menyibuk dalam koperasi tu, then sehinggalah aku jadi ahli lembaga koperasi sekolah. Bagi aku Kak Yah ni simple orangnya, kalau kita minta tolong she will never say no kalau dia mampu buat. Hidup dia ceria di depan kami, di belakang tiada siapa yang tahu. Dari jauh kalau nampak kiteorang, dia dah panggil and ceria jer and aku tak rasa kekok dari awal kenal dia till dah tamat zaman persekolahan.

Arwah meninggal disebabkan sakit jantung, tetapi terdengar juga berita beliau meninggal disebabkan buatan orang. Tiada siapa juga yang tahu, hanya Allah yang mengetahui segalanya. Sebagai kawan, kenalan kepada arwah, sama-samalah kita sedekahkan Al-Fatihah moga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang yang diredhai Allah s.w.t.

AL-Fatihah..


p/s: too many sad thing happen to me this week ..
p/s: thanks to kak ti because inform me about this news

Wednesday, 21 October 2009

Semudah itu

Thank You so Much

**

I can almost see it,
The dream I'm dreamin'
But there's a voice inside my head sayin'
You'll never reach it

Every step I'm taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My fate is shaking

But I gotta keep tryin'
Gotta keep my head held high
There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a up-hill battle
Sometimes were gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes it might knock me down
But, No, I'm not breaking
I may not know it
But these are the moments that
I'm gonna remember Most, yeah
Just gotta keep goin'


And, I, I got to be Strong
Just Keep pushing, oh
'Cause there's always gonna be another mountain
Were always gonna wanna make it through
Always gonna be a up-hill battle
Sometimes were gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's The Climb

Yeah

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a up-hill battle
Sometimes were gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

Keep on movin'
Keep climbin'
Keep the faith baby
It's all about
It's all about
The climb
Keep the faith, keep your faith woah


p/s: hilang ~

Tuesday, 20 October 2009

Itadakimas!!


Last wednesday, aku ke Sushi King yang terletak kat Jusco AU2 setiawangsa. Haa tujuannya nak beratur macam gambar kat atas ni. Sempat plak nik snap this pic sebabnya time ni aku duk beratur nak masuk. Dalam sejam gak kami berlima duk beratur tunggu turn. Actually last week, Sushi King ada member's day, so pape jenis sushi yang full moon plate korang eat just rm2 each. So memandangkan aku xpernah lagi try sushi ni so a bit excited nak try la. Hehe

So memang puas hati makan cuma seryes cepat kenyang makan sushi ni, i only eat 8 or 9 plate i think. Total kami berlima makan 40 plate, besh giler macam nak lagi, next time la plak pergi. Thanks to Razali, Farique, Nik, Gumbe..


p/s: Short entry since i'm totally busy with all assignment, mini project, quiz and so on. I will update my blog bila ada sikit masa rehat macam skank. have a good day. Oopss this is important date within next 3 weeks

25/10 - Open House Akak Gonjeng

26/10 - Submission Mini Project

31/10 - Presentation Mini Project

6/11 - Final Exam - First Paper

10/11 - Final Exam - Second Paper

12/11 - Final Exam - Third Paper

14/11 - Final Exam - Fourth Paper

17/11 - Final Exam - Fifth Paper

Monday, 12 October 2009

It's my MONTH!!

It's October!!~ so start from this year teringin nak wat wish list. It's kind of list what i want to have within a year i think for me la. So it will end next October, but if i couldn't have it within a year i will kept it for next year. Betol ke ayat aku? whatever la as long as i'm happy with what am i doing. So let's check it out..



Camera DSLR,
Since my sony digital camera termandi air laut last year, and tak dapat dibaiki so i need a new camera. So alang-alang nak replacement better i request DSLR since it's become phenomena to all people nowadays and i like the quality of the picture taken using DSLR. Since camera xde, raya hari tu pun aku sendiri terlupa nak snap gambo.. Already fill the request form and submit it to my boss, i don't know whether it will be approved or not. Just keep pray for it. =) hehe. I think it is the most important thing i need now!!

p/s: i just wish NIKON D60


Computer LCD Monitor,
Yeah one wish that i don't know bila nak tercapai ni. Actually aku memang dah guna LCD monitor but then tetiba rosak, nak baiki duk cari warranty entah kemana. So skank harga LCD Monitor mmg dah murah so i think better buy a new one since kalau beza tak banyak dengan baiki. Currently aku duk old CRT monitor pinjam yang kawan aku since dia duk letak tepi locker je tanpa buat pape kan. So at least aku guna la monitor yang besar gedabak ni. So i think before chinese new year aku kena dapatkan yang baru. Hurm..

p/s: tak kisah brand aper pun, janji LCD



Handphone,
Yeah i need a new handphone sebabnya my current handphone dah banyak problem tapi just use it and bersabar jer la kan. Actually i keep saving my money for ipod touch, but then ipod touch and iphone just lebey kurang just add some money then i will get an iphone. So aku pun fikir punya fikir, kalau ada rezeki nanti i will get it, when i don't know.. huhu Rasanya handphone yang aku guna skank dah masuk 4 tahun, banyak kenangan with current hp ni. Love it. =)

Kasut,
New shoes pun one of my wish list.
=)




Lil Toy,
I don't know why, but i like this kind cute lil teddy bear. So teringin nak collect bearista kat starbucks tu ikut country ke or ikut season dia. Will see later..


Sekian my wish list, rasanya kalau nak list bnyk lagi kan what i wish for.. nanti yang singgah pun naik meluat so better i keep it short. The most important thing i wish to be healthy and all people that i love also stay healthy and happy =)


p/s: =)

Movie Review : Papadom



Sabtu lepas sempat aku pergi menonton movie PAPADOM, haa movie ini telah dinobatkan sebagai filem terbaik pada Festival Filem Malaysia baru-baru ini. Belum pun ditayangkan tetapi telah menerima anugerah. Mesti mantap kan?



Pendapat peribadi Wan: Movie ni antara movie yang terbaik or paling baik dari movie-movie yang dikeluarkan oleh Afdhlin and yang ni paling aku suka seriously. Compare ngan yang lain jalan cerita agak merepek, kali ini cerita Afdhlin lebih jujur untuk bercerita tentang manusia yang bergelar bapa. Cuma cerita ini akan spoiled kan mood anda, i mean biler kita nak sedey tetiba ada lawak so xjadi sedey. Semua pelakon pun superb, especially Nur Khairiah, i like her since drama aper ntah sebab bagilah apa watak kat dia, dia hentam secukupnya. Awal-awal movie macam ada part yang sedikit cacat, tapi okey la. Cuma paling aku rasa biler part hujung-hujung tu jer, bilamana liyana jasmay tahu siapa tukang kebun tu and baru sedar bahawa ayah dia selama ni sanggup berkorban just because of her.. Yup sukar jadi bapa tunggal tu, i can feel it from my dad experience jadi bapa tunggal besarkan kami yang banyak karenah.



Went to GSC mid valley with Aiman, Nina and Zul, having our dinner at Rak Thai kot nama restaurant tu. Besh!! i ate manggo chicken chop with rice.. =)




p/s: love your family and hargai mereka selagi mereka hidup .. =)

Saturday, 10 October 2009

Short Note from Friend


"kawan tu adab ar, ada duka gelak dan tawa..
jangan ambil hati tapi kalau
terguris simpan jer dalam hati
kekadang kita manusia tak mampu menghalang segala"


Pendapat kalian? Ikhlas jawapan aku untuk nasihat diatas, benar dalam berkawan kita perlu menerima baik dan buruk, kecil hati, terasa semua disimpan dalam hati.. tetapi ingatlah hati juga punyai ruang yang sangat terhad dan terpulang pada individu itu sendiri. Bagi aku sudah lama aku buat tak kisah, buat tak tahu even dalam hati hanya Allah yang tahu how i feel. Aku abaikan sebab aper? sebab nama PERSAHABATAN. Akhirnya aku dipijak dan kadang-kadang dimalukan. Mungkin yang berkata tidak perasan, yang mendengar menyambut dengan gelak dan tawa, yang terkena pula diam bersahaja..

Sebetulnya aku sangat terbuka dengan gurauan kawan-kawan aku. Memang tak terasa pun or kecil hati. Tetapi kalau tidak kena pada tempatnya memang aku pun malu. Yup kita bergurau jangan sehingga menjatuhkan maruah orang lain. =). Lainlah gurauan kita itu dalam lingkungan sahabat yang kita kenal.

Baiklah.. entry ini wujud sebab seorang jer, antara yang aku totally terasa-

!! Janji bagai ni, nanti ada satu program ni ko leh keja part time and nanti aku bagi nama ko segala, tup tup kawan yang lain gtaw "haq aku bz sket kerja ngan si A itu dan ini" Yang membuat janji diam sehingga sekarang even tanpa ucap maaf..

!! Yup satu malam time berkumpul ada satu ayat yang di kuarkan dari mulut kawan aku ni and memang terus aku xde mood and down giler. Biarlah tuan empunya badan sahaja yang tahu apa yang dia kuarkan and mungkin orang sekitar juga dengar.

Rasanya dua ini kesalahan major yang buat aku totally down, the rest aku dah lama lupakan. Ingat kalau datang minta maaf pun aku leh terima tapi diam seribu bahasa even lepas tu banyak juga kuar sekali.

Ada orang komen benda remeh, tapi kalau yang remeh itu dibiarkan nanti akhirnya tetap menjadi besar. Jesteru entry ini hanya untuk dikongsi apa yang aku rasa, jujur dari hati aku.


p/s: Kek cokelat dah digantikan dengan buah tangan lain, nak dgr or x terpulang.



Thursday, 8 October 2009

Nina's Birthday Dinner


Happy Birthday
to

Khairul Azreena

aka

Nina

I know Nina from Aiman. Macam aku kenal Awang gak. Three of them ni kamceng kat UTP during their undergraduate studies. Skank ni all of them already graduate' from UTP and currently work as engineer in their own field.

Aiman call me last week told me that next wednesday make it free because we will have Nina's birthday dinner somewhere. So i said okey since i have nothing to do at night plus i only have one class on thursday.



Aiman and Nina.. where is Awang?


Okey last nyte, we went to IKEA for birthday dinner. Only six of us, Nina of course, Aiman our driver thanks buddy, Melisa, Zul and Gmie. First time i met 4 of them, seriously from beginning i'm afraid if i can't get along with all of them but manage to do it well and try to adapt the atmosphere as good as i can. Aiman of course my buddy since secondary school, one from four people that i trust the most, check it out from my past entries.

Okey kami tiba di IKEA around 8.30 or 9 malam then terus lepak kat situ till tutup. Sesi snap pic memang tak akan dilupakan. Thanks Nina sebab cepat upload pic semalam.. Hehe so my blog meriah sikit. End up balik around kol 10.30, anta Nina, then Zul kat lrt station then Gmie. Balik jer terus tidoe..



Thing's happen.. aiman sabotage that cupcakes


Sorry Birthday Girl, i didn't bring nothing for your birthday even a card.. Malu plak!!~ sebabnya nak cepat then terlupa plak tu. Sorry sesangat.



Zul and Mel nak terkam aper tu?


Hurm all of them dah graduate and some of them dah kerja as engineer with gaji pun lumayan.. me biler?? Urghh i can't wait to graduate, at least semalam cerita-cerita mereka menambahkan lagi semangat aku untuk grad secepat mungkin~



Mel menyelamatkan diri after Nina turn to be NINI :p


p/s: epy lepak ngan diaorang.. =)

Open House and Karaoke


Rumah Terbuka!!, itulah yang selalu di sebut sepanjang bulan syawal ni. Sebetulnya kalau di kampung aku konsep rumah terbuka ni tidaklah di besar-besarkan biasanya diadakan sempena kenduri kesyukuran dan sebagainya yang diadakan pada bulan ini. Jesteru bila mula belajar kat uiam ni lah baru aku tahu ianya macam mana. Sekarang dah tahun ke berapa ek aku di uiam? rasanya tahun ni la paling banyak aku terima jemputan open house, mungkin aku dah pandai berkawan kan? hehe

Sabtu minggu lalu, maaf lambat update. Aku menanti gambar untuk diletakkan di blog tapi malangnya tuan punya kamera x upload lagi mungkin busy dengan tanggungjawab yang perlu di selesaikan. So last week, kami beramai-ramai ke rumah abg lan, ketua jurulatih kdbm di selayang. Hidangan nasi beriani menjadi main course, ada kuah kacang and nasi himpit, ada ketupat daun palas dan rendang dan juga laksa. Semuanya best tp konsepnya makan sikit jer sebab ada lagi 2 buah rumah yang nak kena pergi.






Dari selayang kami terus ke kajang. Dua buah keta berpecah keta yang aku di pandu oleh wawa, yang bestnya since mrr2 jam terus so kami hentam jer lebuh raya duke kot or aku pun xpasti tapi konsep hentam and optimistik, finally kami tiba di rumah ato' or firdaus around 4 o clock kot. Kat umah ato' plak, main course nasi dagang, ada mee hun sup and lontong.. sangat best. Kajol non stop duk puji mak ato'.



Dari situ kami stop jap untuk solat asar and maghrib kat masjid betul-betul depan penjara kajang. Lepas tu terus kami ke putrajaya, terjah umah eira syazira.. eh silap umah boy adik eira syazira. Kat situ kami lepak macam umah sendiri, lama plak tu sebab menunggu boy habis layan tetamu then kami ke agenda seterusnya. Lupa kat umah boy ni special sikit ada nasi air ayam bangkok ek? betul x nama tu? Besh giler!! so end up aku tambah dua kali..





Kol 11 bertolak dari putrajaya then terus ke ktv imbi, karaoke la disitu till 3 am in the morning. Bilik kecik itu berjaya memuatkan 15 orang yer. Siap ada yang menari lagi. Winner of the nyte izzat with lagu cakpong.


Next week still don't know

p/s: ada yang cuba bermain api.. will see
p/s: pic taken from blog diva divana


Saturday, 3 October 2009

Rumah Terbuka : Faruq

Semalam

Kolej Kediaman Al-Faruq,

Organize
Eidulfitri Celebration with all resident's.

sponsored by
Daya Bersih



Thanks to MRC's and Staff Daya Bersih, makcik-makcik cleaner yang bersusah payah
juga menyiapkan juadah raya pada hari semalam. Dengarnya makcik-makcik tu buat kuih dan juga mee kari.

Juadah semalam, nasi beriani and Sate. Also lemang memang tak dilupakan lah.

Okeyla one of my friend already update about this
so check his blog:

The Beauty in Ugly

Pic pun dia dah upload so leh tengok from his blog.

Kami ex-mrc tiba agak lewat sebab duk tunggu and sambil tu plak dari berbaju melayu sempoi terus pakai satu set lengkap with songket.

huhu memenuhi tuntutan presiden.
menyokongla usaha mereka, tak salah pun and enjoy!! :)

p/s: next open house?