Tuesday, 31 March 2009

Exam around the Corner

Hey y'all, actually i don't how to begin my entry this time because there are lot of thing that i would like to share with all of you. Yezza i already finished 2 entry before this but i didn't published it because i don't feel to do so.

Banyak sebenarnya perkara yang berlaku tetapi aku sendiri pun dah lupa macam mana nak ceritakan dan kongsikan dengan kalian semua, tetap berangan ni macam ramai jer yang baca blog ni kan, walhal nan-ado la. Hurm semester ni dah tiba ke hujung so maknanya exam pun dah nak bermula la ni. As usual my university will always different to the other's because orang lain x exam lagi, kami dah exam.. But the good thing is, time nak beli tiket balik kampung x payah berebut.. hehe

This semester i've taken 6 subject only consist of 12 credit hour, memang sem ni nak relax sket sebabnya aku sendiri tak leh tanggung pressure, if not i can't focus on my study.. Out of 6 subject only 3 subject that have final exam. So this is my subject and date of each paper to be exact:

  • Bioinstrumentation and Safety which is on April 5th
  • Engineering Ethics Safety and Environment on April 9th
  • Biochemical Kinetics on April 16th
so nasib baik gak sebabnya ada gap for each paper, kalau tak jadi macam my friend, empat hari berturut-turut with 5 subject. Can u imagine? OMG that's all i can say. But then he did it well and pass all the paper with flying colours even dia duk cakap at least 1 paper will failed. Okey so after this if i didn't update my blog hopefully some of you will understand and just leave ur comment because i will always check my blog everyday cuma malas nak update sajork.

to certain people, i'm still waiting an invitation untuk dibelanja yer.. it's already hujung bulan ni so you know what i mean.. both of them senyap jer, plus i don't want to disturb them because by next month, one of them will leave to somewhere that far away from Malaysia.. but akan ku kacau kalian yer.. haruslah sebab kalau ikut jarak skank both of you jer paling dekat ngan gombuck ini.. hiks

I've got news last week that our Diva Siti Nurhaliza will have a concert at Istana Budaya in June, so jom pergi tengok and i make sure i will get the ticket and kalau orang lain tak nak pi, akan ku pergi sesorang.. Gigih ni. Haa last week first time gi tengok konsert OIAM season 3, ada gambarnya tapi with my friend.. So soon i will post about it.

few weeks before i always down and sad, why? sebabnya bila kita cerita our problem itu akan jadi bahan lawak for certain people and sometimes baik xpayah cerita la kan, simpan jer dalam hati and when it explode padan la muka orang sekeliling tapi padan muka aku double.. hehe. Biarlah malas dah nak simpan, aku sedang belajar macam na nak buang semua yang pahit and simpan yang manis. Tapi kalau tak ada yang pahit, xdalah yang manis kan? Hurm stil confuse.. Let it be lah beb!!

tengok banyak plak nak share, tapi sebelum ianya jadi lagi haru biru blog ni.. wan rasa better i stop here first. Doakan aku supaya dapat lakukan yang terbaik untuk exam kali ini. Untuk mereka juga yang sedang and akan amik exam soon.. All the best and good luck. Love y'all

Hazelnut Signature Chocolate
" we all always be friend"
xoxo

Sunday, 29 March 2009

Movie Review : TalenTime


Last friday from Shah alam, we stop at One utama damansara and layan movie ni. Karya terbaru from Yasmin Ahmad berjudul Talentime. Before that apa yang saya buat kat shah alam, kena tunggu lepas dapat pic dari my friend.


Ingatkan tak sempat nak tonton filem ni sebabnya tayangan kol 11.45 and that time kami baru jer tiba di OU but then okeyla sempat and masuk jer movie still x start..


Bila suis lampu dibuka bermulalah satu cerita rakyat malaysia yang bagi saya sangat baik untuk di tonton oleh semua orang. In tv last week, yasmin ahmad said that movie ni tiada input yang baik hanya sebuah karya yang lahir dari hati beliau..


Bagi saya pula selepas menonton filem ini, suka dan duka datang silih berganti memberi kita satu gambaran akan sebuah kehidupan di Malaysia yang di dalamnya punyai rakyat yang berbilang bangsa, kaum dan agama. Pertemuan setiap budaya dan adat akan memberikan impak postif mahupun negatif dan semuanya terpulang pada kita yang menentukannya. Itulah yang cuba dibawakan oleh yasmin ahmad pada kali ini. Akibat salah faham dan tidak jelas akan sesuatu budaya dan adat, maka wujudlah satu persepsi yang salah di antara satu sama lain.


Saya simpulkan ianya satu perkataan "hormat", contoh dari filem itu ialah kematian uncle mahesh, akibat dari keadaan. Jesteru sepatutnya keluarga mahesh perlu menghormati akan kesedihan keluarga jirannya yang sedang berkabung, dan raikan perkahwinannya dengan sederhana.


Ada satu character yang chinese boy tak suka dengan kehadiran hafiz yang mana pandai dalam academic sehingga dia jatuh di tangga kedua. Sebagai seorang rakan kita sepatutnya menghormati kejayaan kawan kita itu dan menjadikan perangsang. Jangan pula kita bersangka buruk sehinggakan tertutup semua kebaikan yang telah lama wujud..



Haaa nak tahu lebih lagi, anda tontonlah sendiri di pawagam berdekatan.. my friend said this is the first movie from yasmin ahmad yang dia suka. For me plak this movie kan teach us a lot, and depend on you how to take it and adapt it to your life..


Yang penting saya heppy and sedih time tonton citer ni.. entah hati mengelamun teringatkan seseorang yang penting dalam hidup kita..

Rate: 4/5

Friday, 27 March 2009

Last day of Gamelan

6532 6532 -323 6532
6532 6532 -323 8532
i56i 56i2 -i65 ....

uiks lupa plak aperkah note seterusnya.. anybody nak tolong?




haa kalau kalian nak tahu itulah salah satu lagu dalam kelas gamelan kali ini. Yup telahpun berakhir kelas gamelan kali ni. Sedey ke? xdelah cuma pasni bila plak la dapat main gamelan ni.. huhu kelas akhir ni pak jamal sedikit beremosi and kami pula main agak tak memuaskan, dimana silapnya pun tak tahu..

sebenarnya kalau kelas biasa rasanya lagi perform.. time test tu.. saya terlupa note lagu so down and satu lagi saya salah kiraan, sepatutnya 3 round baru stop tapi di round ke 2 saya dah stop main sebb saya salah kira..


let's look at the picture, credit to pika amani coz bring camera that night and pose!!




kami main demung.. so ni after test so pose!! me, daiah, pika and adilah..









yang duk depan sekali tu nama dia wan syazana.. so dalam kelas gamelan ada dua wan.. wan gurl and wan boy.. tapi pak jamal called me as abdulhaq.. jarang sangat lect panggil me like that.. yang memerhati tu mr cali, sebelah tu miss efa (tol ke? salah maaf), baju kuning tu efa jugak kot and white tudung tu xkenal selalu xdatang training sem ni.. hiks



itulah pak djamal.. sedang dirasuk oleh gusti adi pati.. hehehe




haa kat atas ni plak Lah and Ucop.. Sorang main gong and sorang lagik main kenong.. both of them ni penting jugak ada sebabnya kalau depa wan yang main bonang akan lost.. kami plak lagila..



pika and adilah.. nak highlite tudung pika leh?? hiks..



Faz dah bertongkat dagu tu.. Efa tetap pose kan? hiks ..




this is demung.. the big one and kuarkan bunyi yang agak kuat kalau ketuk kuat la.. dia ada note 1 2 3 5 6 i. Nampak sikit jer kan? tapi kalau bagi yang note huru hara sket so huru hara la wan main..




Alhamdulillah gamelan telah pun saya belajar dan semuanya menjadi sebahagian pengalaman saya and i will never forget it. Bermula dari awal till the end banyak pengalaman dan nasihat yang di ambil. Bila ada pertemuan maka adalah perpisahan.. Gelak tawa, down sesamer, dan banyak lagi semuanya akan jadi satu memori..

Untuk kalian semua, good luck and all de besh in final exam this semester and nanti ada masa kita hang out la even dah x satu kelas main gamelan.. hiks..

daa

Wednesday, 25 March 2009

Dinner at Rebung Restaurant

arrgghhh!! i'm turn into monster..




hiks nothing just kidding okeh! this time i would like to share with all of you guys about graduation dinner. me graduate? not yet la.. we celebrate our senior that will be graduate soon from garden knowledge and virtue.

Pada 19 Mac 2009, majlis makan malam ini telah diadakan bertempat di Restoran Rebung milik Chef Ismail and Datuk Dr. Sheikh Muzaffar. Restoran bercirikan tradisi melayu ini sangat sesuai dengan tema yang telah kami wujudkan iaitu tradisional. Sejujurnya untuk kami dari kuliyyah engineering belum pernah kot nak organize graduation dinner macam ni, biasanya it was so dull and bored. So this time we make a change just for our senior!!

it's begin at 8.30 dan mereka yang hadir akan melalui lorong or space and like red carpet la, pose and terus carik sit. Semuanya hadir mengikut tema kecuali few people yang datang macam nak gi clubbing, motif? tapi ianya tetap happening okeh.



Dekorasi meja yang simple and actually bila dah nyalakan lilin tu, ianya reflect cahaya ke sekitar so memang cantik!!.







The food was so delicious, and macam-macam kueh tradisional yang ada, tapi saya langsung xsempat nak menjamah yer.. sedey teros!














malam tu wan kena jadik host and ditemani dedeq.. yup saya still down dengan presentation seminar hari tu, tapi dah sebab kawan so saya tolong jua. Yup sebab sempoi jer so memang jadik host pun sempoi jugaklah.. but thanks a lot to dedeq sebab she's so good in doing this job!! even sekelas tapi xdela saya bertegur dalam kelas tu, bukan sombong tapi entah.. hiks.



then!! POSE!



she's miss adelina and i just called her ade, even she's my senior tapi xrasa sangat and trendsetter female goes to her!! sesuwai sebab she's cool and bestla!! but sebab kekurangan undi dia xdapat title Queen of the Nyte.. ada few award for example The Next Ustaz Akill Hayy and The Next Ustazah Bahiyyah, The Most Kepochi, The Late Comer's, The Hottest, CLEO Bachelor and so on.



i should wearing capal instead of shoes. Down sebab xsempat carik.. End up i wear that shoes from PEDRO (tetap nak habaq)





that's dedeq.. yang bestnyer jadik host ni dia dah memang sedia ada small pondok kat situ so macam comel la jugak.. hiks




pic atas berbaju melayu oren itu Mr. Alfred, he's give an idea to dance joget lambak or poco-poco tapi sebab kami xtahu macam ne dak-dak uia ni sama ada diaorang leh terima x, so tak jadik buat.. tapi i miss poco-poco so much. First time i have been introduced with poco-poco masa kat unimap.. awesome dance ramai-ramai kat hall and kat padang sekolah!!



Me: Chef!! jom snap gambo ngan kami..

Chef: Okey.. tarik nafas and kempiskan perut (they he tell us to memang funny okey)

Me: Alright Chef!! smile.

Yang downnyer tengok, x sempat smile, down kan? coz there are somebody yang suprisingly hug me.. tapi okeyla tu just sebagai ingatan jer.. thanks chef!! lupa plak he's very friendly dia ada kat situ till program kami tamat.. Dr sms x dapat datang he's busy..



here we are the organizer, ninie, fiza, wanie, safwan, bieha and ain.. me, syahmi, hajar and dedeq.. not include in da picture sakinah. Thanks to all of you and sorry if mulut gue ini laser yer.. at this time wanie still kalut

"korunk tengok atas meja tu souvenier tu sorang satu jer jangan amik lebih" she's repeat this sentence about six times and i just laugh..



to all of you, good luck and all the best in the final year and final semester and thanks for support and coming to the graduation nyte.. All of you so sporting and layanz!!

credit to bieha and hajar untuk semua photos.. thanks gurls

Saturday, 21 March 2009

reality tv yang aku ikuti

"is, malam ni oiam kan?, dah start panggil aku"


inilah dialog saya setiap kali jumaat malam, tak mahu terlepas peluang untuk melihat program realiti tv ini kerana ianya memberi masa bagi saya untuk berhibur dan melihat ragam manusia..


OIAM musim ke dua kalau tak silap saya, siapa yang saya suka? kalau boy's i love to see rizu and gurl's plak mestilah amylea. Semalam rizu nyanyi lagu mercy by duffy and amylea jason mraz, nice and best lor..

okeyla kan..

but the most excited saya tunggu and nak tengok..

for sure american idol season 8, tol ke? there are four idols that i like to watch which are


Kriss Alen


Lil Rounds


Danny Gokey


Megan Crockery

uiks hopefully one of them will win the competition, all the best.. tiba jer kan over excited ni hiks.
akademi fantasia musim ini aper citer? xmahu tengok kot sebab ac mizal jadi host and he's not suitable to be af host for me okey and entahla..

haa saya masih ulang klip kriss alen nyanyi waktu top 11.. best giler..

Sabar

Berakhir sudah satu minggu yang panjang dan penuh dengan ujian dari-NYA. Perasaan silih berganti dari suka, duka, marah dan geram tapi segalanya membuatkan saya tersenyum bersyukur akan sebuah kehidupan yang saya lalui. Senyuman itu terukir selepas majlis malam tadi nak tahu ape nantikan kerana gambar masih belum ada pada saya. Entah kenapa setiap yang terjadi membuatkan saya kembali berfikir rupanya betullah kata-kata

" DIA hilangkan matahari, diganti dengan hujan yang lebat dan akhirnya timbul pelangi yang indah"

Saya lega kerana semuanya hanya kesabaran yang jadi penguat diri ini, biarlah apa orang nak kata hanya telinga mendengar marah tapi hati saya kaku untuk berkata apa. Berdiam bukanlah kita kalah tapi mohonlah pada-NYA agar yang terbaik buat kita.

peperiksaan akhir semester ni akan berlangsung tak lebih dari 10 hari lagi. Sudah bersediakah saya? mampu belum terjawab. walaupun hanya 3 subjek sahaja yang akan ada final exam tapi untuk bersedia tu masih belum terjawab. Cuma dapat saya katakan pembacaan yang dibuat dari awal sem tu insyaAllah masih tersimpan dalam kotak memori ini. Lagipun disini tiada minggu ulangkaji yer, contoh hari khamis adalah hari terakhir kelas and jumaat tu dah bermula peperiksaan akhir.

minggu hadapan saya perlu hantar 2 report, dan masih ada lagi 3 kuiz yang perlu saya hadapi. Kuatkanlah hati ini moga kekal tabah dan sabar..

Ingin kongsikan dengan kalian tentang satu blog yang saya baca ni, mengundang satu rasa sedih yang tak dapat saya ungkapkan. Silalah lawati blog ini, satu cerita seorang suami isteri tentang kehilangan anak yang tersayang. Setiap patah kata itu mengundang satu rasa pilu dan sayu entah kenapa, mungkin hati saya ni sangat sensitif..

tapi saya hanya manusia tak salah untuk rasa sedih!!


mama.. along rindu mama..

Tagged from Fegha


One more tag
it's from miss fegha..
sorry too dear a bit late
and thanks for the tag
( dalam hati sajer je kan nak kenakan aku?? motif xleh tengok blog aku bersawang.. hehehe )
let's begin


Instruction:
Go to photo folder
Go to 6th folder and Go to 6th picture in the folder
Then, put the picture on your blog and make a description of it




" ku bersama mu.. tiba jer kan? haa this is the pic, use my phone camera to snap it. Motif snap xtahu cuma macam comel jer. Rasanya time ni kuar overnite with my friends tapi x ingat saper"


Tagged from Hamizah

Ellop..


Here are the tagged..
this tagged come from miss hamizah..
thanks dear and sorry a bit late to do it..
so let's start..


List these rule on your blog:


* Share 7 facts about yourself on the blog
* Tell 7 unspectacular quirks of yourself
* Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well links to their blogs
* Link the person who tagged you
* Leave a comment for each blogger


7 facts about myself


++ anak sulung dari 3 orang adik-beradik. ++

++ lahir pada 30 oktober 1986. ++

++ i'm pure kelantanese. ++

++ aktif berpersatuan dari dulu till now. ++

++ suka main bowling walaupun tak pandai sangat. ++

++ gila gadget tapi jarang sangat guna kecuali handphone. ++

++ i'm so sensitive and emotional ++



7 unspectacular quirks of myself


* kalau makan mesti ada beberapa lauk atas meja, even x makan pun

* suka berangan bercuti di pulau-pulau atau tepi pantai and tengok sunset

* tak suka shopping kalau staff duk ikut sekaki, motif ingat aku xda duit??

* bercakap sesorang adalah kemestian kekadang bercakap depan cermin yer

* suka ketawa, kekadang sesorang pun jadik kalau teringat something yang lucu

* akan terus diam kalau ada benda x puas hati ke sebab malas nak bertekak

* tido malam mesti pakai stokin and ada bolster, entah new habit and weird for me



7 people have to do this tag


>> Ritz ( i know he loves to this tag.. hiks)

>> Rhuddy ( sajer nak kenal so that leh la tahu tol x??)

>> Ryzal (sebb dah lamer tengok x update blog tu)

>> Fegha (sebb dia ada tag aku jugak)

>> Anis (sbb i love to susahkan dia)

>> Cali (sbbnya dia jarang jawab tag)

>> haneem ( sbb i nak suh dia bukak balik blog dia motif kan nak tutup semua tu)




Monday, 16 March 2009

Marathon

Penatnyer marathon tadi..

Dari tengahari bawa ke malam..

Penat, Sakit Hati dan geram tengok gelagat orang-orang sekeliling..

Jap marathon aperkah ini? Bukan marathon berlari yer teman-teman ku sekalian. Ianya marathon movie jer. 2 movie sekali gus bukanlah yang pelik kerana saya pernah wat 3 movie dalam satu hari tapi tak ingat citer ape. Kali ni, saya tempah melalui internet 2 hari awal, bukan aper waktu itu talian internet saya laju dan senang untuk tempah menempah ni.



Movie pertama saya tonton ialah Sayang You Can Dance, awas jangan gelak yer sebab saya tonton movie ni. Entah kenapa nak tonton movie ini, mungkin kerana samuel ryzal yang berlakon kot. Movie SYCD ni tipikal cerita melayu cuma apa yang menarik minat saya adalah lata tempat dalam cerita tu, kat sarawak. Time diaorang picnic tu pun nampak macam lawa tempatnyer. Lakonan, semuanya okey and fine cuma lakonan ebi tersangatlah kaku and macam kelakar. Papepun amik yang positif okey.

Sementara menunggu syazwan dan zaki sampai, saya melepak kat starbucks sambil tu baca majalah GLAM LELAKI edisi 4. Bacalah review sket kat blog pakwe.. saya stuju jer.



Movie kedua ialah Dragonball Evolution. Okeyla seawal masuk panggung, zaki dah berpesan supaya kosongkan minda supaya tidak compare movie ini dengan koleksi komiknya kerana ianya banyak perbezaan. Ia sememangnya benar, pergerakan plot sangat cepat yer, tahu-tahu dah nak lawan picollo dah. Entah bagi saya street fighter tu lagi buatkan saya puas hati tengok.

Ingin berkongsi pula gelagat segelintir orang kita bila masuk panggung. Hormatilah orang lain juga yer. Ini tak masuk dahla satu kumpulan then buat bising sehingga bagi saya tak patutlah. Kalau tak suka sila keluar atau nak melawak bagai kan? Terus saya cop orang hulu mana la mereka semua tu, maaflah kalau kasar tapi menyampah kadang-kadang yer. Keduanya, ni para ibu bapa yang muda mudi ni. Aiyoo jangalah bawa bayi yang tak tahu pape masuk wayang, sian baby tu menangis, dia langsung tak tahu itu tempat aper dan bila menangis, ianya mengganggu suasana mereka yang lain. itulah gelagat mereka yer..

Ingat saya juga bukan sempurna sekadar berkongsi dengan kalian pembaca dan teman-teman..

Dalam gelak ketawa bersama syazwan dan zaki tadi, ada sesuatu mengusik saya untuk berfikir dan merenung kembali setiap tingkah laku saya..

renungan itu terus direnungi

Short Entry : Dugaan itu mengajar kita erti kesabaran

Uiks 2a.m. dah? tak sedar rupa-rupanya dah 13 jam wan and my groupmate siapkan report mega untuk empat experiment enzyme. Supposedly kena submit last friday tapi akak tu bagi chance so esok. Tapi biasalah duk postponed jer nak tengok OIAM la and so many thing so tengahari tadi start kol 12tghari till 1.30pagi barulah report tu siap alhamdulillah.. Seriously report tu senang tapi leceh so banyakla yang duk ulang kira and semuanya..


Dalam duk siapkan kerja tu, i've got sms from my lil bro "omg" so wan peliklah aperla budak sorang ni duk terkejut. Then call sembang few thing, and suh jangan fikir aper yang dia nampak tu and baca jer ayat-ayat suci Al-Quran. Then wan teringat zaffril so called him, i notice something different from his voice so bertanyalah wan. Zaff gtahu dia kat hospital and his mum accident so baru kuar emergency theatre, so xtahula lagi perkembangannya skank, so kita doakan semoga mak zaff selamat. Call my sis plak beberapa kali sebab nak tahu perkembangan majlis kat kampung berjalan lancar or x, and alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Ruginyer wan xdapat lepak and sembang and gossiping with my relatives.


Okey till we meet again
Daa xoxo

Saturday, 14 March 2009

I Cry



It's 2.07 a.m and already saturday. Aku masih tidak dapat melelapkan mata, termenung melihat monitor memikirkan aper yang patut dilakukan. Sesetengah orang mungkin baru pulang berhibur kerana esokkan hujung minggu dan mungkin juga dah ada yang dibuai mimpi yang indah. Kerja yang masih belum disiapkan agak banyak dan semuanya mesti disiapkan dalam hujung minggu ni. Hendak atau tidak, rajin atau malas aku harus paksa juga untuk selesaikan semuanya supaya ianya tak menggangu jadual aku untuk minggu hadapan. Macam menteri kan jadual busy jer, tapi taklah aku hanya insan biasa cuma sangat suka buat jadual untuk diri sendiri agar aku tahu limitasi yang aku ada supaya keadaannya tidak serabut.


Seven Pound.. anda dah tengok? sebuah filem yang berat and slow yup tapi bermakna pada diri aku. Entahla kerana dah suka tengok cerita yang macam ni, tapi mesti kena paksa diri la sebab i will be so sensitive tengok citer mcm ni. Okey macam seven pound ni, part will smith suicide tu, i feel like i can't breath. Then i cry for this movie, xde ape yang nak dimalukan aku memang menangis gak biler ada part yang menyentuh perasaan aku. Bila difikirkan bali kelakar pun ada tapi yes it is.. haa ada few movie yang wan hanya akan tengok sesorang jer.. Nak tahu pasal pe seven pound ni, haa anda kena tonton. Aku pun copy dari komputer kawan tadi. Besh!!


Minggu hadapan few thing menanti aku untuk selesaikan, antaranya 2 report yang kena submit on monday setelah dipostponed dari khamis lepas, project safety kena submit on thursday before 5pm, and annual grand dinner biotech department khamis malam and masuk dalam senarai adalah nak gi tengok teater muzikal sirah junjungan tahajud cinta kat istana budaya. Erm yang tu kena tunggu fifi and adi, still not confirm if not wan beli tiket and sewa keta gi tengok sesorang. Hehe gigih kan? Cali you nak tengok x? hehe. Haaa isnin ni juga nak gi tengok wayang before my day will start totally busy. Skank x cukup busy kah? tidak jugak aku ketahui. Hehehe..


Untuk Cik Anis and family, wan doakan kalian tabah yer and operation atok Cik Anis akan berjalan lancar, untuk Ritz plak be yourself dude and kalau leh janganlah joined that community lom tentu you can be like them or kekadang leh jadik makin worst, pernah my friend try and become worst. Untuk my buddies, aiman have fun time off shore, afif selamat bercuti sekolah yer cikgu, nazrie and nazmie x dapat dikenal pasti keadaan semasa. Cali get well soon yer. Wah saper lagi ek? hehe semuanya selamat lah yer. Bukan x amik tahu pasal u olz tapi nak contact sesorang sangat tak sempat. I miss few people yang wan contact xpernah dapat, my bro efan and adala lagi. Untuk semua ma friend's, blogger's and reader's.. selamat berhujung minggu. Muahxx..


This weekend jugak my maid kawen dia dh macam anak angkat my grandparents wan so tahniah both of them and semoga bahagia ke anak cucu. 11 tahun itu cukup sekejap rasanya tapi hakikatnya sangat lama. Tak dapat balik umah this week tapi already done my besh to support this majlis..


"Keluarga itu adalah harta yang tak ternilai untuk dinilai dengan harta kekayaan, hargailah dan miliki lah ia dengan rasa kesyukuran dan siramlah ia dengan kasih sayang agar ianya kekal harmoni hingga ke akhir zaman"

Friday, 13 March 2009

dari Gamelan ke Yoga

Uiks apekah yang terjadi? hehe.. seperti biasa rabu malam jer wan akan ada latihan gamelan. Ada dua kelas lagi before end. Bila difikirkan kembali sedey pun ada jugak. Kesefahaman yang wujud dalam kelas gamelan ni mengingatkan wan time sekolah menengah dulu.. uwarrgghh i miss them. Jap dah termasuk cerita lain, okeh kembali ke cerita gamelan..


Semalam mangsa yang paling kuat kena marah sah-sahla leader kami. Cik Wan Syazana.. cian dia, she's play bonang and kena play off beat tapi mana silapnya permulaan latihan yang xkena irama dan rentaknya. So Pak Jamal terus menegur cara permainan dan sebagainya, yup teguran itu mungkin kedengaran kasar tapi itulah Pak Jamal. Ia juga mengingatkan wan tentang cikgu muzik wan time primary skewl, Miss Tan Yee Lin. Yup waktu nak masuk pertandingan recorder, she's our coach.. memang garang and suka bebel kekadang naik gelabah giler wan tapi bila ingat balik sebab dia la wan pandai main recorder dengan jayanya.. gitu. Samalah juga dengan gamelan, ianya muzik yang halus dan penuh jiwa, jadi Pak Jamal sebagai instructor and orang yang berpengalaman mestilah marah jika muzik itu tiada jiwanya. Kredibiliti Beliau xmampu disangkal kerana beliau merupakan penyumbang kepada muzik gamelan dalam PGLM Movie.. dan achievement dia juga banyak..


Panjang plak bercerita kan?? hehehe.. haaa kembali kepada tajuk asal.. Semalam one of our friend's ( tanya cali.. kawankah?), tulang belakang dia terkehel kot time kat gym. So dia xdapat bersila lama-lama. So pak jamal pun terus la soal kenapa and mengapa and macam ne rawatan yang diterima (gigih plak yer). So dia pun tunjukla few senaman yang dia wat till now and sbb itulah dia masih ganteng walaupun dah berumur ( konpius jap) hehehe. Bagus tol pak jamal kongsi ngan kami, terharu jap.. yup bila dia garang-garang btol, tapi biler part ni he's like our family and kami ni macam anak-anak dia. Salute to Pak Jamal..


Sekadar berkongsi cerita yang indah
Untuk teman-teman kelas skill gamelan part 2 semester ini..
tinggal lagi 2 kelas, mari kita jadikan ia kenangan yang terindah..

Wednesday, 11 March 2009

Movie Review :

Eyo!! haa inilah jadinya biler lepas tonton tak mahu terus wat review so skank just kind of short note jer. Cukuplah untuk jadi ingatan wan bila and dengan saper filem itu di tonton. Maaf yer x sempat nak review panjang-panjang.. Sesngt busy.
Next week kalau sempat nak gi tengok
Dragonball
and
Sayang You Can Dance
( dah puas kena kutuk ngan my fren sbb nak gi tgk movie ni but ado aku kesah?? hehe)



The Curious Case of Benjamin Button




Tarikh Tonton : 14/2/2009
Masa : 12 Mid Nyte
Penonton Bersama : Mimi, Fifi, Bulbul, Boy
Rating : 4/5
:)






Geng Upin & Ipin




Tarikh Tonton : ???/2/2009
Masa : 10 am
Penonton Bersama : -
Rating : 4/5
Untuk movie animasi yang dibuat oleh rakyat tempatan.. i love it so much and so proud of this movie.. Upin and Ipin sangat comel and OMG i wanna squeeze them.. hehe






Street Fighter The Legend of ChunLi




Tarikh Tonton : 1/3/2009
Masa : ?????
Penonton Bersama : Nuar and Karl
Rating : 3/5
p/s: yang ni nuar bunjer.. thanks ya!!






Pink Panther 2




Tarikh Tonton : 4/3/2009
Masa : 12.20
Penonton Bersama : -
Rating : 3/5





Tuesday, 10 March 2009

Satu hari selepas cuti tamat

Uwwaarrgghh.. ooppss terlebey sudah. Yeah i'm here in KL, sampai dari Kelantan pagi tadi round 4.30 am. Sampai jer bilik terus lena jap then 7am get ready untuk ke kelas kol 8.30 pagi. Not sleepy and i'm in da mood to study. Hehe..


Second class at 11.30am yup i'm happy too untuk ke kelas and as usual for this class sit wan paling belakang and entah memang only this class i think wan duk paling belakang, bagi yang rabun-rabun duk depan.. Entah mana silapnya lect tegur..

Dr. : Brother what are you discussing with your friend??
Me : ????? ( biler aku discuss )

then wat muka x bersalah dia pun keep mengajar and wan duk salin pape yang patut, overall semua wan salin hari ni.. rajin la plak kan? Entahla emosi okey tengah bersemangat.. Setengah jam before kelas habis sekali lagi kena tegur..

Dr. : Brother i know you are discussing something with your friend, listen here if you don't want to be in my class just leave this class and please don't disturbed other's.
Me : ????? ( emosi aku dah terganggu, nak menjawab rasa x patut.. terima jer la)

Terus wan tengok my friend, boy yang ada kat sebelah and both of us clueless.. aper yang aku discuss walhal wan duk salin note and boy plak duk baca few fact kat text books.. eee geram tapi bersabar jer la. By the way if he need a prove i can explain one by one aper yang dia ajar tadi sebbnya wan salin semuanya..


Petangnya plak wan ada lab and kali ni plak x sempat siapkan report sebab cuti punya pasal, so muka selamber jer then wat xtahu terus letak my stuff and terus wat experiment. Haa wan brother's yang paling awal masuk lab kol 2pm and few gurls.. Ingatkan lama lab ni tapi sekejap jer kol 3.30 ptg semuanya dah settle and time anta result untuk di semak oleh instructor ..


Me : Sir, this is our result for today's experiment ..
Instructor : Okey.. good
Me : and sir, i'm so sorry i can't submit report from last experiment, today. Because i have....

(belum sempat gtaw reason)

Instructor : It's okey you can submit today or nextweek
Me : Oh okey, thanks sir. See you next week.


Lega and selamat.. hehehe so next week la baru hantar janji hantar kan? Terus kemas barang and balik lah tengok Jula Juli.. hiks



Saturday, 7 March 2009

Kelantan.. Here i come!!

Bestnyer.. yeah finally i'm in kelantan right now!! feel good, feel relax and feel release okey. Far-far away from sin city KL. Journey took about 14 hours barulah sampai to my hometown pasir mas.. Why it is 14 hours? sebab i travel with train.. Oohh God if i'm not desperately going back to kelantan, i will not took train okey.. it was so bored but then feel okey with mimi and zaki with me. Haa skank ni musim cuti so ramai la atas train semalam yang naik lompat-lompat.. Means diaorg xde ticket tapi naik jugak then bayar atas train. Yang besh nya uolz ada sorang ni chinese woman, dia naik and claim my place to tempat dia.. so i just macam pelik and request nak tengok ticket dia.. yup everything correct's just date jer lain.. dia sepatutnya naik pada 14/3 which is next week, terus dia say sorry and pi lepak lain.. sian jugak dia tapi she should alert about that..


Sampai kol 10.40 pagi, then terus jalan kaki balik umah memandangkan xjauh sangat dari train station so redah jer la. Makcik-makcik wan semua ada kat rumah, my grandma semua.. terus melantak nasi berlauk, yup i miss this so much. hehe then lepas mamam, borak jap.. usik sana sini and tido.. Sedar kol 4 petang terus my aunt ajak gi kota bharu sebab nak kena beli barang untuk hantaran maid wan yang akan kawin next week. She's our maid but then dah jadik macam part of our family and mcm anak angkat my grandparents. So wan incharge on hantaran.. so esok kena siapkan lah semuanya.. hehe aper jadik ngan hantaran tu entahla.. just try my besh..


Haaa itu jer la nak share ngan kalian.. nak tido.. jap belom nak gi sembang and gossip ngan unty jap.. hahaha.. k la daa muahxxx


p/s: sempat cuci mata kat kb tadi yummy :D

Friday, 6 March 2009

Cerita-Cerita yang lalu : l

Dinginnya!! bukan hubungan yang dingin yer tetapi cuaca yang dingin. Banyak cerita ingin di kongsi dengan kalian tetapi bagaimana mahu mulakan masih menjadi persoalan. Biar saya cuba untuk bercerita satu demi satu semoga dapat berkongsi dengan kalian. Minggu ini saya rasakan sama sekali tidak sibuk tetapi banyak kerja tertunggak kerana salah saya sendiri. Ketika menulis entry ini, wan baru jer siapkan report presentation minggu lalu, yup ianya agak sukar kerana perlu menghurai dan menganalisa secara terperinci.


Hari rabu lalu, wan sempat ke klcc untuk menghantar kamera digital wan ke sony service center. Yup selepas jatuh kat pantai time bercuti dengan kawan-kawan baik wan. Sebab itulah jugak kualiti gambar yang diletak dalam blog ini agak teruk and wan pun dah jarang post picture, tunggulah dulu yer. Terlanjur ke klcc, wan terus ambil peluang untuk tengok cerita pink panther 2, sebelum ni masih tak berkesempatan. Kalian tahu tak sekarang tengah sale, so aper lagi rembat la few item.. terus sengkek. Hehehe padan muka!!


Wan dah tengok 4 filem tapi masih belum wat review kat blog, insyaAllah weekend ni wan akan cuba postkan review pasal filem yang telah di tonton. Jumaat, malam ni wan akan balik ke kelantan sempena cuti maulidur rasul hari isnin nanti. Kebetulan i miss my family so much and xkira nak balik jugak plus stress yang sering ada jer kat sini membuatkan wan hilang arah.. Boleh?..


Lupa plak awang dah dapat visa nak ke oversea untuk kerja.. tersenyum lebar la kan dah lama menunggu and ilang plak sorang kawan wan.. Deep down proud and happy la for him, yup baru kenal lagi awang ni tapi orgnya friendly.. Review pasal awang kena tunggu bila dia dah berangkat ke overc nanti. Yang penting both of you kena belanja gue dulu yer.. hang out one day tu pun compulsory. Teringat time form 4 dulu bila aiman,nazrie and afif ke mrsm kuala lipis and berseri, ilang jap ceria kat sekolah wan, yup tapi because of that la kot we remain as best friend till now.. and hopefully till the rest of my life..


Haaa wan terkejut jugak bila baca blog Nuar, inform Cik Wanie kiter accident.. Hopefully dia dan her family bersabar and terima semuanya dengan hati yang tenang. Mungkin ada hikmah disebalik kejadian.. Wan doakan dari sini. Actually time duk makan, mandi and etc banyak idea nak share ngan korunk tapi bila menaip terus lupa.. azam bulan ini ada jer perkara yang dilakukan wan akan terus share ngan korang..
okey la
daa xoxo

Monday, 2 March 2009

1st Gathering Blogger's with Sayapian's

Pada 1 Mac 2009, telah diadakan perjumpaan pertama antara blogger's and sayapian's. (Ayat macam format laporan bm pmr). Majlis yang bermula jam 12noon untuk sayapian's and 1pm untuk blogger's. Yup wan tiba agak lewat semalam jam 1.40pm, yup pada awalnya memang nak pergi dengan ryzal but then semuanya tergendala jap sebab ryzal ada perkara yang tak dapat dielakkan. Wan plak masih berteka-teki mau join atau tidak. Akhirnya wan join jugak after a bit push from ryzal and cik anis pujuk (pujukkah??).


Sejujurnya pertama kali bertemu dengan semua wan jadi serba tak kena, yezza dalam blog mampula wan bercerita bagai, kat luar rasa lain giler.. Everything i do semua tak kena and semuanya macam ada kurang la, i mean here about myself, as a result tgk pic kat blog diaorang. I'm like NERD.. OMG cepat-cepat larik masuk dalam selimut..


Sampai jer terus call cik anis bertanyakan kedudukan, tarik nafas panjang-panjang and greet and meet them. Kalau bertanya kenal atau tidak, wan kenal Cik Anis,Ritz, Nuar,Aizoul,Cik Wanie,Remy,Pojie and Jim (xdapat attend), blog diaorang selalu wan kunjungi and baca pape yang patut.. cuma jarang tinggalkan komen dan sebagainya. Selain sayap, Zaffril pun wan kenal via blog and friendster, then Karl plak i know him via blog Lee and Belladonna.


Sempat borak ngan cik anis and ritz jap, sbb both of them ni paling banyak wan berhubung, hanya sekejap jer wan lepak ngan diaorang semua then Nuar and Karl dah ajak wan gerak, kemana wan pun xtahu, ikut jer la hehe. At last rupa-rupanya tengok wayang, okey la ikot jer, Thanks to both of you bunjer wan tengok wayang. Habis wayang sempat snap pic jap then bergerak pulang ke destinasi masing-masing.


Ikhlas i'm happy even my appearance is worst. Happy sebab beranikan diri untuk datang selepas beberapa excuse sebelum ni, Berjumpa with all of them sememangnya meriah and sangat-sangat fun. To all of you sayapian's and blogger's segala kekurangan dari wan, ampun dan maaf semoga pada masa akan datang, yang lemah kita kuatkan yang kuat kita kongsikan..


thank's a lot untuk cik anis
and here some picture that i grab from them..
terkilan xsempat snappy with cik anis :(

p/s : to nuar, nanti wan nak pic bertiga after tgk wayng tu..