Wednesday, 4 December 2013

Bila Memandu...

Bila memandu pulang ke rumah dari tempat kerja malam-malam, ini selalu aku fikirkan..

Bila nak lihat ayah duk dirumah dan aku pula sara beliau. Kadang-kadang terbit rasa bersalah sebab masih tak mampu nak beri ayah kesenangan. Makin hari makin terlihat garis garis usia yang mula mencorak di kulitnya. Itulah kenapa aku masih berdiri walau jatuh beberapa kali..

Bila nak lihat adik - adik aku berjaya dalam pelajaran dan berjaya mendapatkan perkerjaan dan bijak dalam menguruskan hidup. Okey poyo jap macam aku ni bijak jer uruskan hidup. Cuma terbit rasa bersyukur sebab adik adik aku ni sedikit kompleks tapi tak susah nak memahami mereka. Yang tengah baru lepas temuduga untuk posting cikgu, hopefully dapat seperti yang diharapkan. Yang bongsu baru habis SPM semalam, harapnya semuanya lulus cemerlang. Tidak banyak aku harapkan cuma Allah permudahkanlah jalan kehidupan mereka dan melindungi mereka dari segala bala bencana.


Bila nak ada rumah?  Okey ni agak keterlaluan sebabnya aku baru kerja setahun sekarang ni pun menyimpan pun tak mampu lagi cuma harapkan ASB. InsyaAllah target nak settlekan hutang dulu secepat mungkin dan baru menabung.

Bila nak lepak dengan kekawan lagi, bukan tak mahu tetapi ini sebabnya:

- Kadang-kadang aku tak sempat sebabnya aku ni dah kerja tengahari sampai malam. Balik umah dah penat layan kucing aku jap then paling cepat tido jam 12. Paling lewat kol 3 ini pun pasal cerita korea yang tak berkesudahan.

- Bajet, bila bajet aku lari memang tak lah aku nak keluar so biasanya bila kawan ajak lepak aku bagi alasan sibuk atau gi rumah makcik. Sebab aku tahu bila kuar paling sikit hbs rm30 itu pun if aku habis jimatlah.
Since harga barang makin naik maka lagi la berhati-hati dalam beli barang or spending.


Sebenarnya macam-macam aku fikir sudah lumrah jadi anak sulung agaknya, macam macam aku fikir. End up dah sampai rumah.. Naik atas main jap ngan milo dan tengok masterchef episode ulangan.

Hehe k lah melalut pape ntah ni..

Bubye

Wednesday, 20 November 2013

Kerja oh Kerja

Tetiba duk sibuk buat kerja dapat idea nak pos entri dekat blog ni.

Jap tak sibuk pun tapi menjadi kebiasaan dah, kerja aku tak susah pun cuma perlukan kesabaran yang sangat tinggi. Jika tidak masuk tanjung rambutan lah jawabnya.

Kalau cakap pasal kerja, jujurnya aku ingat aku tak akan bertahan lama kat sini tapi kalau dah nama rezeki dan ketentuan maka aku di sini dari 29 October 2013 - sehingga sekarang.. Dah setahun sebulan kot kerja dalam tiap tiap hari tu memang nak berhenti. Sejak ada komitmen bulanan maka tak leh nak berhenti macam tu jer. Kena cari kerja, dapatkan dulu baru leh berhenti. Bila? Entah usaha dan tawakkal moga ada yang terbaik untuk aku nanti.

Kerja perlu sebab masih banyak hutang perlu dilangsaikan. InsyaAllah by mid next year aku usahakan untuk settle semua hutang. Acane tu, ntahlah.. tapi insyaAllah akan cuba sedaya upaya.

Ouh kembali pada kerja yang aku lakukan sekarang, kerja simple tapi layan karenah manusia memang perlukan kesabaran lagi lagi kalau manusia yang sangat kiasu.. Tapi dalam pada melayan karenah manusia tu ianya mengajar aku untuk jadi lagi bersabar dan be right at the first time. Kadang-kadang seronok, tapi kadang-kadang tak. Banyaknya tak seronok sebab malas layan customer yang totally kiasu. Hahaha.

... Ok xtahu nak bebel aper dah. Ok lah berehat sebentar..

Friday, 4 October 2013

Pejam pastu Celik

Celik pejam Celik..

Dah setahun aku kerja kat sini... best woo. Jap best ke? stressful tapi Alhamdulillah dah namanya rezeki. Jangan demand sangat kalau aku pun xdelah pandai mana..

Ok dah nak cukup setahun kerja barulah aku berani nak amik night shift yang cabarannya lagi berganda. Sebab handling customer is not and easy. Tapi amik lah challenge ni lagipun datang kerja and balik kerja jalan tak jem.. Best wooo!!

Sekarang ni kalau pasal life, aku sama jer macam dulu. If dulu stress macam mana nak habis belajar sekarang pulak macam mana nak jadi kaya. Eh xdelah sekarang ni pasal macam mana nak bayar hutang piutang masa belajar tu..

Teringin nak cuti jauh-jauh tapi fikir tanggungjawab tu aku hold dulu lah..

Dekat-dekat tu boleh la.. kan pasal tu lah bercuti jer kat batu pahat.. lepak kt sana pekena roti canai best. Best woo rasa macam kat kampung (kau dah kenapa xde kampung sendiri)..


Okey bebel sikit-sikit jer sebab xde idea nak sembang lebih..

Thursday, 26 September 2013

Jeng Jeng

Tetiba muncul ke? (tajuk tu namanya xde idea)

Dah lama giler tak hupdate blog ni tetiba dapat idea sebab skank kerja malam kat office ni.

Tapi takder lah malam sangat sampai kol 1000 jer.

There are few blog yang lately aku duk baca and follow. Teringat zaman gigih berblog ni sampai sebab blog lah gaduh ngan member sebab macam-macam lagi lah~

So now macam ne nak dapatkan mood nak hupdate blog yg bersawang ni..

Ouh aku Alhamdulillah dengan kehidupan and rezeki. Kerja yang diimpikan tu xdapat tapi jangan memilih sangat. Stress tak payah cakap semua yang kita wat mesti ada tekanan yang berbeza. Masih lagi cari kerja lain tapi macam tu lah jugak.

Kadang-kadang senyum sendiri dengan apa yg terjadi sebab itulah menjadikan kita lebih matang.

Hehehe skank semua harga barang naik gaji pun tak cukup maka haruslah aku berjimat cermat. Sehari mesti guna RM10 jer. Mampu ke tidak, jawapannya mampu. Kena tahan lapar sikit lah. Hutang pun tak terbayar lg.

Tiap hari doa supaya dapat langsaikan hutang ni sebab tak larat nak tanggung lama-lama..

Okey lah nanti aku story morry lagi lah..

Bubye..

Saturday, 9 March 2013

First Post for 2013

It's already 2013!!

March Already lor!!

So long and finally i have time to start merepek here. This site has been my favourite place to give my opinion, to release my stress or tension or to give a respond that i'm unable to give verbally few month ago.

Walking down the memory lane i will start to memorize a lot of good thing and bad thing also that happen, yet some of it already change to be good and the rest remain the same.

Ouh i have been working for 4 month. Start working on 29th October 2012 till today. At first like to persue my dreams to be an engineer, but i believe at the current moment i have to accept any job that can give me good experience and most important the salary must be good.

On November i finally bought  my first car, definitely not going to be my last car. InsyaAllah. Hehe Alhamdulillah for the rezeki that i have received till today. So many thing i have received after few years of hard life during study. Oh now i have to manage my salary which i dont know how to manage, and start to pay all the hutang that i have during study. Gosh most important thing hutang to my dad and both sister.. i wish with my own salary i can give them better life.

Friends? yup missed them so much.. everyday i wish i am still undergrad student. Can lepak anytime i want, can sleep anytime i prefer. Ouh my buddies few of them already got married. I am unable to attend their wedding because of my works. I feel bad for not attending their big day. Sorry guys!!! Jom meet up when all of us had free time or else i have to force all of you. Hehe

Oklah.. got to go.. till we meet again

Thanks people!!