Friday, 10 October 2008

Riang Ria Raya Part - 5




Hey!!~


Raya Pertama..



My family.. tapi my dad xnak masuk gambo.. huhu mmg my dad x suka so aper leh wat

Selamat Hari Raya … yahoooo awal pagi dah bangun siap with baju melayu lengkap without sampin.. huhu sebabnya wan rasa x match ngan baju melayu so no need to wear la kan? Then wan terus pi masjid kat area rumah tu jer.. kiranya masjid besar daerah pasir mas la.. kol 8 dah ada kat masjid sebab 8.30 dah start solat sunat aidilfitri.. lepas solat wan terus balik rumah then salam ngan semua sedara mara yang ada.. then snap pic before wan terus pi ziarah my mum then pi umah atok blah mak, then umah my unty kat kota bharu, pastu barulaa balik lepak umah jer.. itulah rutin raya wan setiap tahun. Rasanya tahun ni meriah kat umah nenek wan tu, sebab semua berkumpul.. biler plak nak gather macam tu, xtahulaa.. moyang wan selalu cakap ini mungkin aidilfitri terakhir or something like that la.. but I will always hope dia dapat merasa gaji wan nanti.. tapi tahun nix de rending or lemang.. sudey..



clockwise : family ayah chik, then family unty, then me kecuali ayah xnak masuk dalam pic so with atok and nenek la then keluarga unty lagi..




dalam pic kat atas ni my grandparents ngan adik dia and husband; moyang i yang pakai jubah hitam tu, xsalin lagi pakai lawa

Petangnyer plak wan sempat pi umah nazrie, wan pi ngan aiman..hurm naik segan plak ramai tol orang kat umah dia, kalau pi hari lain xdapat mamam satay.. hahaha so itulah wan and aiman pi first day.. balik dari umah nazrie, anta aiman then balik umah rest.


Raya Kedua


Bangun dah kol 8.30 pagi.. huhu get ready pakai short jer then masuk dapur, maid wan balik kampung dis year so we all semua bergotong royong laa tapi cousin wan most of the time semua lepak kat bilik jer, geram plak aku ni.. so aper lagi mulut wan non stop bebel.. huhu, ramai sangat sedara-mara datang yang blah atok, but have fun la kan.. dapat jumpa setahun sekali, penant semua tu tak terasa sangat la… hari kedua ni wan x pi mana-mana sebab keluarga atok sedara akan datang berkumpul kat umah nenek.. so ramai sangat kat rumah tu macam kenduri dah.. huhu


Last minute punya prog, tetiba malam tu nak wat bbq.. selalu jadik yang ni.. memang always last minute program..beli ayam and ikan amik jerk at tempat kawan ayah wan ternak kat pulau besar nearby to pantai chaya bulan.. huhu yang ni wan x terlibat sebab penat la nak amik tahu pasal ikan-ikan ni.. huhuhu then orang duk bz bbq wan plak busy tengok siti nyanyi kat tv.. huhuhu kol 2 pagi baru diaorang semua pulang ke rumah masing-masing then wan pun baru leh tidoe.. huhuhu


Raya ketiga


Still sama macam semalam bangun jer dah kol 8.30 pagi, mandi then hari ni plannya nak pi beraya rumah kekawan.. tapi dari pagi petang baru wan leh pi itupun dah lepas asar, agak lewat la kot.. mula-mula pi beraya rumah aiman ngan nazrie and afif.. yeah, thanx aman sbb wat kuzi tu, kalau wat upon request dari aku, I really appreciate it, kalau x, itu rezeki aku la namanya.. hehe dari umah aiman terus pi rumah fina.. actually sentap fina x wat nasi ayam Bangkok and laksa siam…. Fina make it sajian utama kay next year kalau x sentap lagik.. huhuhu end raya ketiga dengan tetamu yang dtg pada malamnya then esok unty yang kat jb dah nak balik so malam ni we all x tidoe sngat laa.. then sesi cerita seram bersama unty yang paling penakut.. ummi namanya.. huhuhu til kol 2 pagi.


Raya Ke-Empat


Sedar biler duk dengar bunyi bising kat luar yang gtahu unty wan dah nak bertolak balik, so cepat-cepat bangun pi mandi semua then get ready la nak byebye…. Hiks pastu wan kena siapkan 5 bijik kek lagi untuk adik wan nak bawak ke maktab then few request.. penat lagi la wan hari ni.. rumah dah sunyi jap seban unty yang paling kecoh pun dah balik.. huhu sian dia stuck in jammed.. wan kat umah jer layan tetamu yang masih datang then malamnya hantar my second sister to institute perguruan kota bharu. Then balik tidoe.. esok nak balik tapi x kemas pape lagi.. huhu zzzz


Raya Ke-Lima


Erm beratnyer hati ni nak balik ke kampus, yerla macam kejap jer cuti raya kali ni even wan memang x dapat tengok satu-satu rancangan til habis.. huhu gitulah raya kali ni. Hari ni wan bangun x awal sangat.. dah kol 8 pagi, bangun jer basuh muka amik jacket and pakai short, terus drive pi tengok kedai nasi berlauk mana la yang bukak kan. Tapi tempat yang selalu wan beli x bukak, kata raya ketiga nak bukak, terus sentap jap.. balik umah mintak maid goreng ikan masin, and telur dadar.. makan with kicap.. huhu.

Pastu barulah busy cari pakaian and kemas mana yang patut, seryesly wan x sempat nak bawak biskut raya or kek cokelat yang wan wat. Terkilan plak tapi sebab barang dah bnyak so wan korbankan yang lain.. xpelaah.. bertolak dari umah pak sepupu tu kol 2.30 petang, sampai uia kol 12.30 malam kat kol 1.. sangat penat.. yang paling kelakar anak dia yang baru 5 tahun tanya mak dia, “mama orang ramai kat pam station ni, esok minyak naik lagi ke?” then aper lagi we all duk gelak.. nina u are so funny.. ica yang comey, milia yang cool.. k la itu jer cerita raya wan.. duit raya dapat ada laa.. rahsia.. hiks still cecah ratus. Wahaha..


Lot’s of Love


~WaNz~

No comments: