Thursday, 15 January 2009

Gamelan Jawa

Semlm bermula sudah kelas skill gamelan. Gamelan Part 2 ini, lebih ke arah Gamelan Jawa. Kalau semester lepas seronok dengan gamelan melayu yang lagi mudah dan senang difahami, gamelan jawa ini pula mempunyai keunikannya tersendiri. Wajah-wajah sama masih menghiasi kelas gamelan ini, alhamdulillah seronok sebenarnya dapat bersama kembali untuk kelas ini. Kesemua studnt ada 21 orang, yer cukup ramai dan 3 muka baru. Hurm weird but then kena la terima keadaan itu. Gelak tawa menjadikan masa 2 jam terasa untuk sesi pertama malam tadi, amat sekejap. As usual wan masih menjadi pemain sarong, kalau boleh tak nak tukar sebabnya instrument ni paling best and layanz untuk wan mainkan.


Instructor kami masih Pak Djamal, rupa-rupanya beliau merupakan pengajar tarian jawa asas kepada Datin Sri Tiara, siapa lagi kalau bukan Puteri Gunung Ledang kita. Beliau juga menyumbangkan muzik gamelan dalam PGL the movie suatu ketika dulu. Bangga jap kan? walaupun Pak Djamal ni tegas tapi masih kelakar orangnya, pertuturannya yang pekat dialek jawa kekadang membuatkan kami tertanya-tanya apakah sebutan yang jelas. Tapi itulah keistimewaan beliau.. ( puji menggunung harap part 2 dapat A lagik) hehe.. So meh kita menghappeningkan kelas gamelan kita..


*************************************************************************************


Previous entry
tentang petikan akhbar yang wan dapat dari utusan.com
Harap kalian tidak memandang serong ataupun menilai secara mudah
Fakta itu menarik minat wan untuk berkongsi dengan kawan-kawan sekalian
kerana untuk saling menambahkan ilmu dan pengetahuan am.
Itu sahaja..

Be Positive!!

2 comments:

sang arjuna said...

hahhaa. ayoh kita mule makan tempe tuk setiap hidangan. yuk yuk. ole! (tetibe je).

tak suke arh tiga muke baru itu. aduuuuh. tiada kehumble-an diwajah. semua persis dari kerabat puteri gunung ledang. hahhaa.

grup asal kita jugak yang malatop

WaNz said...

itulah..esok i start makan tempe.. huhuhu

erm setuju untuk 3 muka baru tu
kekwat semacam.. yerla puteri-puteri turun tengok warga kayangan main gamelan dengan riang.. harusla orang istana jeles.. lalu nak belajar sama..

aper merepek ni??
nanti kita wat grup binding la..
berhuha huha.. best kan??