Monday, 22 September 2008

Tagged edisi Raya

Hey !!~



Eyo.. walaupun xde orang nak tag wan, wan tetap nak wat tag ni ( matilaaa desperate ) .. amik dari blog Zaffril, ..


1) 5 perkara wajib di pagi raye anda..
* Sembahyang Raya.. setahun sekali jer sembahyang raya aidilfitri ni.. jadi penat macam mana sekalipun wan akan pergi.. yeah feeling baju baru pi masjid.. hik
* Lepas tu ziarah kubur.. biasanya dalam family wan raya kedua baru pergi tapi sebb bagi wan biarlah bonda telah lama pergi tetapi beliau tetap di hati, hanya pusara jadi tempat kami melihat bahawa bonda sentiasa disitu.. jadi biler dah ziarah kubur barulah wan pergi umah atok blah mama wan and uncle and unty adik beradik arwah mama wan.
* Rumah unty yang namanya che' long ni, memang tempat wajib pergi raya pertama, mak sedara yang paling rapat dan paling wan hormat la, sebb dia sangat baik and aper orang cakap kat dia, dia hanya tersenyum.. yang penting puding ceramel dia besh bangat sih.. plus dapat makan kuzie dia wat yummy
* Lepak kat rumah till malam, biasanya dah settle pi ziarah kubur and sedara mara blah mama wan, wan akan lepak kat rumah tunggu semua unty and uncle blah ayah datang.. sesorang mulut kalau xnyakat orang x sah so terima jerla ngan hati terbuka..
* Perkara wajib jugak lepas sembahyang raya, wan memang akan potong kek cokelat yang wan wat, kat rumah tu xde orang berani potong selagi wan xbagi green lite or rasmikan kek tu, mana xnya nanti tetamu xsempat makan kalau dah yang budak-budak kecik duk mamam..




2) 3 kueh raya kegemaran anda..
* Kek Cokelat.. kategori kueh ke? huhu actually wan suka tapi cepat muak sbb already made by me so bosan jer kan nak mamam tapi faveret wan gak ler.. yang penting sold out but 1st day hari raya..
* Biskut Honey Star, ni my unty yang wat, oh my gosh i like it so much, kalau balik umah satu balang mesti wan curik sorok, hahaha jahat kan? nanti nenek akan tahulah wan yang sembunyikan.. hehe papepun tahun ni xdpt rasa sebb my unty x wat.. sedeynyer..
* Biskut tart, erm yang ni wan belum belajar nak wat.. yeah itulah jadik anak yatim ni, wan belajar wat sendiri.. kalau resipi yang arwah mama wan wat dulu lain sket, and dlm family jer tahu.. so nantila ada masa belajar..




3) 2 benda yang membuatkan anda sebak di pagi raya..
* Biler tengok semua orang mak dia yang uruskan then wan plak uruskan diri sendiri then adik-adik.. erm sangat sebak usually di malam raya, pagi raya tu biasanya unty-unty and nenek termasuk moyang wan yang akan jadik penghibur kami.. papepun mereka semua tu harta yang tiada nilai dalam hidup wan.. kekdg ada masa macam merajuk and marah tetapi kerana keluarga kita lupakan negative amik positif..
* Biler pergi kubur.. kerana dapat tengok jer batu nesan yang setia berdiri di situ, hanya doa dan pesan bonda wan ingat till now.. wan dah lama terima ketentuan ini dan percaya baik atau buruk sesuatu yang berlaku, ada hikmahnya..



4) 2 Benda yang membuatkan anda girang di pagi raya..
* Mestilah biler ayah bagi duit raya.. hehe tetap maintain dapat duit raya okey.. uncle and unty, atok and nenek masih bagi duit raya kat cucu dia ni even dah besar.. pastu duit tu akan habis dalam a few days jer.. (matiler x reti berjimat)
* Selain bersama keluarga, off course benda yang paling wan happy sebb dapat mam besh sambil bercerita ngan sepupu-sepupu, makcik,pakcik,nenek,atok,sedara-mara semua, ni la suasana yang wan natikan tambahan dis year my unty kat johor balik.. meriah la lagi nanti..




5) Duit raya paling banyak dapat..
* Wan ni xdelah pi rumah kerumah mintak duit raya kan.. tapi teringin nak rasa pengalaman macam tu tapi dah terlambat.. hiks sebb dah tua.. setakat ni wan ingt paling banyak dapat rm500.. dalam family wan selagi korang x kawen, selagi tu dapat duit raya okey.. pakcik makcik semua bagi..hehehe




6) 3 perkara paling tak suka / pantang di hari raya..
* Tiada cerita yang best di tv, kerana wan akan mula kebosanan.. yerlaa petang raya semua tidoe jek, macam x raya jek..
* Hujan.. hujan tu rahmat cuma kekadang xsuka biler time raya sebb susah nak pergi beraya alih-alih xdapat nak pakai baju baru nak catwalk kan? hahaha gilerz jerk..
* Semua orang dalam rumah tidoe, huhu pernah kot macam ni.. alih-alih wan jer wat havoc kat rumah sesorang.. haha pastu semua bangun jadik meriah balik.. haha jahatnyer aku...




7) 5 orang yang perlu di tag..
* Buatla kepada sesiapa nak wat.. tiada halangan mahupun paksaan untuk sesiapa sahaja..


Lot's of Love
~ WaNz ~

3 comments:

Ir.rIZZ IrHAmy said...

siannye x pnah kena tag kew..nak kena tag slalu.kena wajin g my blog.hohoo

Faiez Buer said...

tetap nak catwalk... :P

WaNZ iMraN said...

to ir rizz

yer la sian kan..
wan xpernah kena tag.. sedey sedey..
taw ler blog u olz meriah


to faiez buer

ayoo bukan u ke yang ajar wan catwalk..
ahaks.. mati ler..